Hoe u uw privacy kunt beschermen wanneer u uw gesprekken deelt met ChatGPT – Tips en trucs om uw informatie veilig te houden
ChatGPT kan een goudmijn aan nuttige informatie zijn, en soms wil je dat anderen ook van je gesprekken profiteren. OpenAI , het bedrijf dat ChatGPT heeft ontwikkeld, maakt dit mogelijk door je de mogelijkheid te bieden je gesprekken te delen via een openbare link.

Het is absoluut een handige functie. Je wilt bijvoorbeeld je onderzoek of een uitleg van een veelvoorkomend probleem delen – en het is heel gemakkelijk te gebruiken. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om precies te begrijpen wat delen inhoudt: je geeft beide partijen volledige toegang tot je gesprek.
Zorg er in ieder geval voor dat je geen privégegevens openbaar maakt of anderen iets laat zien dat gênant kan zijn. Houd er ook rekening mee dat je een openbare link maakt en dat iedereen die er toegang toe heeft, je gesprek kan bekijken.
De situatie verbeterde echter in augustus 2025 toen Google kortstondig openbare chatlinks indexeerde, voordat OpenAI die functie weer introk . Laten we eens kijken hoe je een ChatGPT-gesprek kunt delen en beheren.
1. Deel chat

Als u een gesprek met ChatGPT hebt gehad en denkt dat iemand anders baat zou kunnen hebben bij de kennis die u hebt opgedaan, kunt u dit met anderen delen.
Selecteer in uw browser de knop 'Delen' .
in de rechterbovenhoek van het browservenster.
Klik in de ChatGPT-app op het pictogram met de drie puntjes in de rechterbovenhoek en selecteer vervolgens 'Delen'.
2. Maak een link

Er wordt automatisch een link gegenereerd, dus u hoeft verder niets te doen. Dit lijkt misschien een beetje vreemd, vooral als u een optie ziet met de naam 'Link maken' of 'Link delen', afhankelijk van de methode.
Het is belangrijk om dit te onthouden, want zelfs als je besluit om een gesprek toch niet te delen, zal de link er nog steeds zijn.
3. Gebruik de link

Tik in de app op 'Link delen' en kies hoe je wilt delen . Je kunt op 'Kopiëren' tikken om een URL te krijgen die je elders kunt plakken, maar je kunt bijvoorbeeld ook op je berichtenapp of e-mailapp tikken , enzovoort.
4. Beheer uw links

De link is openbaar. Hij wordt niet langer geïndexeerd door zoekmachines en is dus niet vindbaar op Google, maar kan wel van persoon tot persoon worden doorgegeven.
Je kunt de openbare link naar een gesprek echter wel verwijderen, maar daarvoor moet je de browserversie van ChatGPT gebruiken .
Klik op uw accountnaam, die u onderaan de linkerzijbalk vindt, en selecteer vervolgens Gegevensbeheer.
Klik nu op 'Beheren' naast 'Gedeelde links'.
5. Verwijder de link

Om een link te verwijderen, klikt u op het prullenbakpictogram ernaast. De link wordt dan uit de lijst verwijderd en als u de gedeelde link vervolgens gebruikt, krijgt u een "404 Not Found"-foutmelding.
Maar wees voorzichtig! Als iemand het gesprek importeert in zijn/haar chatgeschiedenis, kan hij/zij de inhoud nog steeds bekijken. Wees ook hier voorzichtig met het opnemen van gevoelige informatie.
Reacties zijn gesloten.